Basisrecepten

Adukibonen

01-01-2000 12:00

biologische adukibonen van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 8-12 uur.Giet het weekwater af en kook de bonen 45-60 minuten in een ruime hoeveelheid water.


Amaranth

02-01-2000 12:00

biologische amaranth van De Nieuwe BandBreng 1 kop amaranth en 3 koppen water aan de kook. In gesloten pan 30 minuten laten sudderen en 10 minuten laten wellen. Geschikt voor soufflés en in de soep.


Belugalinzen

31-07-2013 12:00

biologische belugalinzenKook de linzen 20-30 minuten in een ruime hoeveelheid water (1 deel linzen op 2 delen water). Voeg pas aan het eind van de kooktijd zout toe.


Berglinzen

31-01-2000 12:00

biologische berglinzen van De Nieuwe BandWeek de linzen in ruim water gedurende 24 uur. Kooktijd nieuwe oogst 45 minuten; anders iets langer.


Boekweit

31-01-2000 12:00

biologische boekweit van De Nieuwe BandWas 1 kop boekweit (ca. 200 gr.) voeg 1,5 keer zoveel water toe en kook de boekweit in 15 minuten zachtjes gaar.


Boekweitgrutten

31-01-2000 12:00

biologische boekweitgrutten van De Nieuwe BandBreng 1 kop boekweitgrutten met 2 koppen water aan de kook. Laat de grutten in 5 minuten op een zacht vuur gaar worden.

Voeg om pap te maken 3 koppen water toe.


Bruine basmatirijst

31-01-2000 12:00

biologische en faire basmatirijst van De Nieuwe BandWas ± 1 kop rijst en giet per kop rijst ongeveer 1,5 kop water in een pan. Breng de rijst met het water aan de kook.

Zet hierna het vuur laag en laat de rijst 45 minuten op een laag vuur staan. Wanneer de rijst gaar is, omroeren en even laten uitdampen.


Bruine bonen

31-01-2000 12:00

biologische bruine bonen van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 24 uur. Kooktijd nieuwe oogst circa 60 minuten; anders iets langer.


Bulgur

02-02-2000 12:00

biologische bulgur van De Nieuwe BandVoor vier personen:
breng 2 koppen water aan de kook en voeg hier 1 kop bulgur aan toe (ca. 200 gr.).
Laat het ca. 20 minuten op een laag vuurtje langzaam gaar worden, totdat het al het water heeft opgenomen.


Calypsobonen

31-07-2013 12:00

calypsobonen biologischWeek de bonen in ruim water gedurende 8-12 uur. Giet het weekwater af en kook de bonen 40-50 minuten in een ruime hoeveelheid water. Voeg pas aan het einde van de kooktijd zout toe.


Couscous

03-02-2000 12:00

biologische couscous van De Nieuwe BandVoor twee personen:
giet 1,5 kopje kokend water op 1 kopje couscous. Laat de couscous 10 minuten nawellen.
Daarna even omroeren met een klontje boter of een scheutje olie.


Gele linzen

31-07-2013 12:00

gele linzenKook de linzen 10-15 minuten in een ruime hoeveelheid water (1 deel linzen op 2 delen water). Voeg pas aan het eind van de kooktijd zout toe.


Gemengde rijst

03-02-2000 12:00

biologische gemengde rijst van De Nieuwe BandBereidingswijze (4 personen):
was de rijst en breng 4 koppen water en 2 koppen rijst aan de kook. Laat de rijst circa 45 minuten op een laag vuurtje zachtjes koken. De wilde rijst is gaar als het zwarte vlies opengaat.


Gerst

03-02-2000 12:00

biologische gerst van De Nieuwe BandVoor vier 4 personen:
was de gerst en week 200 gram in 2,5 dl water circa 5 uur. Laat de gerst in ongeveer 60 minuten gaar koken.
Het graan is gaar als de korrels openspringen. Los roeren en tenminste 3 uur nawellen.


Gierst

03-02-2000 12:00

biologische gierst van De Nieuwe BandVoor vier personen:
was de gierst voor het koken. Breng 200 gr. gierst (1 kopje) met 4 dl. water (2 kopjes) aan de kook. Zet dan het vuur laag of plaats de pan op een vlamverdeler. Na ongeveer 25 minuten is de gierst klaar.
Voeg eventueel op het laatst nog wat zout of kruiden toe.


Gort

03-02-2000 12:00

biologiosche gort van De Nieuwe BandVier personen:
week 200 gram gort in 6,25 dl water circa 5 uur. Breng de gort langzaam aan de kook en laat het een uur zachtjes koken. Los roeren en 1 uur laten nawellen.


Groen-bruine linzen

01-02-2000 12:00

biologische linzen van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 4 uur. Kooktijd nieuwe oogst 45 minuten; anders iets langer.


Groene erwten

03-02-2000 12:00

biologische groene erwten van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 24 uur. Kooktijd nieuwe oogst 60-90 minuten; anders iets langer.


Groene katjang

04-02-2000 12:00

biologische groene katjangbonen van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 24 uur. Kooktijd nieuwe oogst 45-60 minuten; anders iets langer.


Groene linzen dupuis

13-02-2000 12:00

biologische groene dupuis-linzen van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 24 uur. Kooktijd nieuwe oogst 45 minuten; anders iets langer.


Haver

03-03-2000 12:00

biologische haver van De Nieuwe BandVoor vier personen: was de haver en week 250 gram in 6,5 dl water 3 tot 10 uur. In het weeknat opzetten, langzaam aan de kook brengen en circa 1 uur zachtjes laten koken.

Het graan is gaar als de korrels openspringen.


Jumbobonen

31-07-2013 12:00

witte jumbobonenWeek de bonen in ruim water gedurende 8-12 uur. Giet het weekwater af en kook de bonen 60-90 minuten in een ruime hoeveelheid water. Voeg pas aan het eind van de kooktijd zout toe.


Kamut

03-03-2000 12:00

biologische kamut van De Nieuwe BandVoor vier personen: was 1 kop kamut ® en laat het in 1 kop water een nacht weken. De kamut ® afgieten en 3 koppen water toevoegen.

Kook de kamut ® in 1,5 tot 2 uur zachtjes gaar en voeg een snufje zout toe.


Kapucijners

04-08-2014 12:00

gedroogde kapucijnersWeek de kapucijners in ruim water gedurende 8-12 uur. Giet het weekwater af en kook de bonen 60-75 minuten in een ruime hoeveelheid water. Voeg pas aan het eind van de kooktijd zout toe. Naarmate de kapucijners ouder worden, is de week- en kooktijd iets langer.


Kasha

03-03-2000 12:00

biologische kasha van De Nieuwe BandVoor vier personen: voeg aan 1 kop kasha 2 koppen water toe. Kook de kasha in 5-7 minuten zachtjes gaar.


Kikkererwten

03-03-2000 12:00

biologische kikkererwten van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 8-10 uur. Kooktijd nieuwe oogst 90-120 minuten; anders iets langer.


Lange zilvervliesrijst

31-01-2000 12:00

biologische lange zilvervliesrijst van De Nieuwe BandWas de rijst voor het koken. Breng 400 gr. rijst (± 2 kopjes) met 6 dl. water (± 3 kopjes) aan de kook. Zet dan het vuur laag of plaats de pan op een vlamverdeler.

Na ongeveer 45 minuten is de rijst gaar. Voeg eventueel op het laatst nog wat zout of kruiden toe.


Pofmais

03-03-2000 12:00

biologische pofmails van De Nieuwe BandNeem voor popcorn een goed voorverwarmde koekenpan met dikke bodem. Doe een laag pofmaïs in de pan en sluit de pan af met een warme deksel. Wacht tot de eerste korrels beginnen te poffen, draai dan de vlam laag. Af en toe schudden. Als het stil wordt in de pan, is de popcorn klaar. Je kunt er zout of suiker aan toevoegen.


Risotto Baldo

03-03-2000 12:00

biologische risotto baldo van De Nieuwe BandVoor twee personen: neem 200 gram risotto, bak de rijst eerst in een beetje olie tot het licht begint te kleuren en lekker ruikt. Blus de rijst met 0,5 ltr. Bouillon en laat het ca. 17 minuten, al roerend zachtjes koken. Eventueel met een scheutje wijn. De buitenkant wordt glazig, de binnenkant heeft een lekkere "bite".


Rode linzen

03-03-2000 12:00

biologische rode linzen van De Nieuwe BandKooktijd nieuwe oogst 8 minuten; anders iets langer.


Rode nierbonen

03-03-2000 12:00

biologische rode nierbonen van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 24 uur. Kooktijd nieuwe oogst 45-60 minuten; anders iets langer.


Rode rijst

03-03-2000 12:00

biologische rode rijst van De Nieuwe BandBereidingswijze voor twee personen: was de rijst en breng 2 koppen water en 1 kop rijst aan de kook. Laat de rijst circa 45 minuten op een laag vuurtje zachtjes koken. Daarna even omroeren en laten uitdampen.


Ronde zilvervliesrijst

02-02-2000 12:00

bilogische zilvervliesrijst van De Nieuwe Bandwas de rijst voor het koken. Breng 400 gr. rijst (± 2 kopjes) met 6 dl. water (± 3 kopjes) aan de kook. Zet dan het vuur laag of plaats de pan op een vlamverdeler. Na ongeveer 45 minuten is de rijst gaar. Voeg eventueel op het laatst nog wat zout of kruiden toe.


Snelkookrijst (lang, halfvol)

03-03-2000 12:00

biologische snelkookrijst van De Nieuwe BandBereidingswijze voor twee personen:
was de rijst en breng 1,5 kop water met 1 kop rijst met aan de kook. Laat de rijst circa 20 minuten op een laag vuurtje zachtjes koken. Daarna even omroeren en laten uitdampen.


Snelkookrijst parboiled

03-03-2000 12:00

biologische snelkookrijst van De Nieuwe BandBereidingswijze voor twee personen:
breng 1 kopje rijst met 1,5 kopje water aan de kook. Op de laagste stand op een vlamverdeler in 15-18 minuten gaar laten worden. Wanneer de rijst gaar is, omroeren en even laten uitdampen.


Spelt

03-03-2000 12:00

biologische spelt van De Nieuwe BandBereidingswijze voor vier personen:
was 250 gram spelt en laat het in 0,5 liter water een nacht weken. De spelt in het weeknat opzetten en 0,25 tot 0,5 liter water toevoegen. Langzaam aan de kook brengen en circa 1 uur zachtjes laten koken. Daarna kun je eventueel kruiden toevoegen.


Spliterwten

03-03-2000 12:00

biologische spliterwten van De Nieuwe BandKooktijd nieuwe oogst 45 minuten; anders iets langer.


Tarwe

03-03-2000 12:00

biologische tarwe van De Nieuwe BandBereidingswijze voor vier personen:
was 200 gram tarwe en laat het in 2x zoveel water 5 tot 10 uur weken. De tarwe daarna aan de kook brengen en circa 1 uur zachtjes laten koken. Eventueel zout en kruiden toevoegen en 3 uur laten wellen.


Wilde rijst

03-03-2000 12:00

biologische wilde rijst van De Nieuwe BandKook de rijst in circa 45 minuten gaar. De rijst is gaar als het zwarte vlies opengaat. Laat de rijst daarna 10 minuten rusten. Te gebruiken in salades en gemengd door andere rijst.


Witte basmatirijst

03-03-2000 12:00

biologische en faire basmatirijst van De Nieuwe BandBereidingswijze voor twee personen:
was ± 1 kop rijst en giet per kop rijst ongeveer 1,5 kop water in een pan. Breng de rijst met het water aan de kook. Zet hierna het vuur laag en laat de rijst 15 minuten op een laag vuur staan. Wanneer de rijst gaar is, omroeren en even laten uitdampen.


Witte bonen

03-03-2000 12:00

biologische witte bonen van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 24 uur. Kooktijd nieuwe oogst 45-60 minuten; anders iets langer.


Witte lange rijst

03-03-2000 12:00

biologische witte lange rijst van De Nieuwe BandBereidingswijze voor twee 2 personen:
breng voor 1 kop rijst 1,5 kop water aan de kook. Rijst toevoegen en het water opnieuw aan de kook brengen. Op de laagste stand op een vlamverdeler in 15 minuten gaar laten worden. De rijst van de warmtebron af halen, omroeren en even laten uitdampen alvorens op te dienen.


Witte ronde rijst

03-03-2000 12:00

biologische witte ronde rijst van De Nieuwe BandBereidingswijze voor twee personen:
breng voor 1 kop rijst 1,5 kop water aan de kook. Rijst toevoegen en het water opnieuw aan de kook brengen.

Op de laagste stand op een vlamverdeler in 15 minuten gaar laten worden. De rijst van de warmtebron af halen, omroeren en even laten uitdampen alvorens op te dienen.


Zoete bruine rijst

03-03-2000 12:00

biologische zoete bruine rijst van De Nieuwe BandBereidingswijze voor twee personen:
was de rijst en breng 1,5 kop water en 1 kop rijst aan de kook. Laat de rijst circa 15 minuten op een laag vuurtje zachtjes koken.

Voor pap extra melk of water toevoegen. Na het koken mengen met kaneel, suiker of honing en een klontje boter.


Zwarte bonen

03-03-2000 12:00

biologische zwarte bonen van De Nieuwe BandWeek de bonen in ruim water gedurende 24 uur. Kooktijd nieuwe oogst 45-60 minuten; anders iets langer.