Pompoen ontbijtcake met noten en vruchten

Omschrijving:

  • 40 minuten (+ 50 minuten in de oven)
  • 1 cake

Ingrediënten

Dit recept voor een lekkere en gezonde onbijtcake van pompoen en abrikozen is afkomstig van Rineke Dijkinga, bekend van de populaire en informatieve boeken Weten van (h)eerlijk eten. Dit recept voor een ontbijtcake met pompoen staat in haar gloednieuwe boek Alles draait om je hormonen. De boeken van Rineke staan boordevol recepten die zich richten op het verbeteren van je gezondheid èn er wordt veel aandacht besteed aan de meerwaarde van duurzame en biologische producten.

Bereiding:

Snijd de pompoen doormidden en hol deze met een eetlepel uit. Schil de pompoen, snijd hem in grove stukken en kook de pompoen in weinig water beetgaar. Voeg circa 1 minuut voordat je de pan van het vuur haalt de gedroogde pruimen/ abrikozen toe.

Laat het (week)water weglopen, doe de kokosolie erbij en pureer het geheel. Maal de noten en pitten tot meel en voeg ze met de rest van de ingrediënten toe.

Proef even en voeg eventueel wat carobe, cacao, specerijen of een klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Voeg op het laatst pas de agar-agar toe.

Doe een vel bakpapier in een cakevorm en doe het geheel hierin. Bak de cake circa 50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en verwijder het bakblik/bakpapier.

Laat opstijven in de koelkast voordat je de cake aansnijdt. Erg lekker met een beetje roomboter of extra virgin kokosolie erop.

Tip:

Je hoeft de pompoen alleen te schillen als deze wat ouder is en een harde schil heeft. Anders is wassen en ontpitten voldoende.

Je kunt in plaats van gedroogde abrikozen ook gedroogde pruimen (of een combinatie) gebruiken.

In plaats van cashewnoten kun je ook pecannoten of pistachenoten gebruiken.

Deel dit recept!

Uitgelicht:

abrikozen
Zongedroogde abrikozen uit Turkije. Biologisch en fair, afkomstig...