Ontbijt met groene speltgrutten of freekeh

Omschrijving:

  • Ontbijt met groene speltgrutten: 25 minuten (+ 30 minuten nawellen). Ontbijt met freekeh: 50 minuten (+ 45 minuten nawellen)
  • 4 porties

Ingrediënten

Freekeh en groene speltgrutten zijn beide groene (onrijpe), geroosterde granen. De smaak is heerlijk nootachtig en licht rokerig.
Dit recept voor een warm ontbijt van groene speltgrutten of freekeh hebben we gekregen van De Groene Kookacademie. De Groene Kookacademie organiseert opleidingen en workshops voor wie nog meer wil genieten van de vegetarische keuken. Daarbij worden uitsluitend natuurlijke, volwaardige biologische producten gebruikt.

Bereiding met groene speltgrutten:

Week de groene speltgrutten eerst met vanille en venkelzaad 10 minuten lang in 4 dl koud water. Kook na het weken de groene speltgrutten 15 minuten op een laag vuur met de deksel op de pan; al het water moet worden opgenomen. Voeg zout toe en laat 30 minuten nawellen met de deksel op de pan; hierdoor worden de groene speltgrutten goed verteerbaar.

Schep de kwark erdoorheen, voeg het fruit toe en garneer met het hennepzaad.
Serveer dit ontbijtgerecht lauwwarm of verwarm het opnieuw als hete pap.

Bereiding met freekeh:

Week de freekeh eerst met vanille en venkelzaad 30 minuten lang in 4,4 dl koud water. Kook na het weken de freekeh 20 tot 30 minuten op een laag vuur met de deksel op de pan; al het water moet worden opgenomen. Voeg zout toe en laat 45 minuten nawellen met de deksel op de pan; hierdoor wordt de freekeh goed verteerbaar.

Schep de kwark erdoorheen, voeg het fruit toe en garneer met het hennepzaad. Serveer dit ontbijtgerecht lauwwarm of verwarm het opnieuw als hete pap.

Weken, koken en nawellen

Het advies voor de bereidingswijze en kooktijd van groene speltgrutten (en freekeh) kan per recept verschillen.

De Groene Kookacademie adviseert om de granen eerst te weken in water, dan te koken en daarna na te laten wellen. Deze bereidingswijze van weken-koken-nawellen zorgt voor een optimale smaak, structuur, voedingswaarde en vertering.

Deel dit recept!

Uitgelicht:

hennepzaad gepeld
Hennepzaad zit vol met voedingsstoffen en heeft een lekkere,...