Jumbobonen

Omschrijving:

  • 60-90 minuten (+8-12 uur weken)

Ingrediënten

Witte jumbo-bonen worden ook wel boterbonen, limabonen of olifantsbonen genoemd. De naam boterbonen verwijst naar de smaak: ze smaken heerlijk zacht en hebben een bijna boterachtige smaak. Ze zijn mooi groot en blijven stevig tijdens het koken, waardoor ze heel geschikt zijn voor bijvoorbeeld een salade.

De bonen zijn van zichzelf al heel lekker en hebben niet veel extra’s meer nodig: voeg nog wat knoflook, citroen en/of peterselie toe en je hebt een heerlijk (bij-) gerecht. Ook in (Italiaanse) soepen en bonenschotels zijn ze heel populair.

Basisrecept:

Week de bonen in ruim water gedurende 8-12 uur. Giet het weekwater af en kook de bonen 60-90 minuten in een ruime hoeveelheid water. Voeg pas aan het eind van de kooktijd zout toe. Als de bonen net geoogst en gedroogd zijn, is de week- en kooktijd korter dan als de bonen wat ouder zijn.

Tip:

We krijgen van veel mensen de tip dat je granen en peulvruchten ook korter kunt koken en dan kunt laten nagaren. Kook ze bijvoorbeeld 20% van de voorgeschreven tijd en laat ze de overgebleven tijd (van het vuur) nagaren in de pan met het deksel erop. Eventueel een handdoek om de pan heen als het koud in je keuken is. Zo kun je veel energie besparen en het werkt erg goed!

Deel dit recept!

Uitgelicht: