Fruitbeleg van De Nieuwe Band

Toen we in 2012 op zoek gingen naar een producent voor ons fruitbeleg, waren er veel aanbieders waar we mee zouden kunnen samen werken. Toch was het niet moeilijk om een producent te kiezen die volledig bij ons past: onze keuze viel al snel op het Duitse Zwergenwiese. Dit pioniersbedrijf kiest namelijk vol overtuiging voor biologisch en sociaal én maken overheerlijk fruitbeleg met maar liefst 70% fruit.

Zwergenwiese (Duits voor kabouterweide) is een familiebedrijf in het glooiende landschap van Schleswig Holstein, vlak bij de grens met Denemarken. Bijna vijfendertig jaar geleden startte Susanne Schöning hier een biologische boerderij. Voor familie en vrienden maakte ze van de geteelde gewassen spreads en fruitbeleg, die op een gegeven moment zo populair werden dat ze ook in een natuurvoedingswinkel terecht kwamen. De vraag groeide en zo ontstond Zwergenwiese, een bedrijf dat fruitbeleg en spreads maakt voor heel Duitsland en sinds 2003 ook voor Nederland.

fruitbeleg van De Nieuwe Band

Fruit uit de regio

Zwergenwiese kiest al sinds de start in 1979 heel bewust voor biologische landbouw en werkt zoveel mogelijk met boeren uit de regio. Op die manier blijft het aantal voedselkilometers beperkt, hebben ze persoonlijk contact met de boeren en wordt het fruit zo vers mogelijk verwerkt.

Susanne Schöning van Zwergenwiese (hieronder op de foto): ''"Een bewuste en liefdevolle omgang met jezelf, respect voor je medemens, dieren, planten en de aarde. Ik weet dat het veel gebruikte woorden zijn, maar toch geven ze ons bij Zwergenwiese richting voor ons dagelijkse handelen."''

Susanne Schöning van Zwergenwiese

Eerlijke prijzen

Zwergenwiese maakt zoveel mogelijk vaste afspraken met de boeren waar ze mee samenwerken. Op die manier hebben de boeren een afzetgarantie en weten ze waar ze aan toe zijn. Veel boeren zijn door die zekerheid grotere oppervlakten kleinfruit gaan verbouwen en dat is voor Zwergenwiese positief omdat ze zo grotere volumes kunnen afnemen, wat kostenbesparend werkt. De prijzen die Zwergenwiese betaalt aan de boeren waar ze mee samenwerken, zijn wat lager dan wanneer de boer het fruit rechtstreeks aan de consument zou verkopen op de markt. Maar de prijzen zijn hoger dan de prijzen die de boer zou krijgen als hij zijn fruit aan groothandels in fruit verkoopt.

Kleinfruit plukken is nogal arbeidsintensief en daar moeten dan ook veel medewerkers voor aangetrokken worden. Daarom werken de boeren met seizoensarbeiders tijdens de pluk. Omdat de meeste Duitsers dit werk niet willen doen, zijn de seizoensarbeiders mensen uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Om te garanderen dat deze arbeiders niet onderbetaald worden, heeft Zwergenwiese in haar contracten met de boeren opgenomen dat alle arbeiders een minimumloon moeten ontvangen van 8 tot 10 euro per uur. Tijdens hun bezoeken aan de boeren, controleert Zwergenwiese hier ook op.

vers geplukte aardbeien

Hof Grossholz: grondwerk met paarden

Een bijzonder voorbeeld van een van de acht aardbeien-boeren waar Zwergenwiese mee samenwerkt, is Hof Grosholz van Ilona en Gert Boll. Allard ten Dam, mede-oprichter van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen, ging deze zomer bij hen op bezoek om het bedrijf te bekijken.

Allard: ''"Hof Grossholz ligt op een kleine 30 kilometer van waar Zwergenwiese zich bevindt. Ze zijn vijftien jaar geleden met vijf hectare begonnen. Tot hun eigen verrassing ging het zo goed dat ze nu 35 hectare verbouwen waarop ze zo’n 40 soorten groente telen, deels in de volle grond en deels in kassen."''

grond bewerken met paarden

Heel bijzonder aan Hof Grossholz is dat al al het grondwerk gedaan wordt met zeven paarden die Ilona en Gert zelf hebben getraind. Allard: ''"Ilona vertelde me dat ze graag met paarden werken en het ook een fantastisch mooie grond oplevert. Het voorkomt dat de bodem verdicht wordt, omdat er geen zware machines overheen rijden. Ik heb een tijd met grote fascinatie staan kijken hoe paard en menner samenwerken en het paard feilloos zijn hoeven in de smalle rijen tussen de plantjes zet. Prachtig om te zien!"''

Zorg voor aarde, natuur en mens

In het eerste weekend van juli 2015 is er in de regio een hittegolf geweest waardoor er non-stop gewerkt moest worden om de aardbeien te oogsten. Op dat soort dagen oogst een plukster maar liefst 10 tot 12 kilo aardbeien per uur! Een week later, tijdens het bezoek van Allard, is het weer heel anders. Er staat een koude wind en de regen komt regelmatig met harde vlagen naar beneden.

Allard: ''"Het aardbeienplukken gaat ook dan gewoon door, de pluksters zijn goed ingepakt in hun rode poncho’s met capuchons. Het is dus waar dat de kaboutertjes, waar Zwergenwiese naar vernoemd is, het werk doen!"'' Voor het oogsten maken de pluksters gebruik van een door Ilona en Gert zelf ontwikkelde pluk-kar die de rug bij het zware werk zoveel mogelijk ontlast.

oogsten van aardbeien

Zorg voor de aarde, natuur en mens is het uitgangspunt bij Hof Grossholz. Daarom maken ze gebruik van paarden, krijgen de pluksters gratis maaltijden en onderdak en is er een zorgboerderij-tak. Daarnaast wordt de electriciteit volledig opgewekt door zonnepanelen en is het verwarmingsysteem onlangs vervangen door een installatie waarbij houtsnippers uit de regio verbrand worden.

fruitbeleg van De Nieuwe Band

Heerlijk fruitbeleg met 70% fruit

Het fruit dat Zwergenwiese tot fruitbeleg verwerkt, wordt altijd dezelfde dag weggebracht, schoongemaakt en kort “schokgevroren” (in korte tijd zo snel mogelijk bevriezen waardoor de celstructuur zoveel mogelijk blijft behouden). Daarna wordt het opgeslagen totdat Zwergenwiese het fruit gaat gebruiken. Zwergenwiese werkt zo puur mogelijk en stopt maar liefst 70% fruit in het beleg. Door steeds kleine hoeveelheden fruit te verwerken, kan de bereidingstemperatuur relatief laag blijven. Ook is de verwerkingstijd kort, waardoor de natuurlijke vruchtensmaak en het aroma zo goed mogelijk behouden blijven. Acht heerlijke soorten zijn er: aardbeien, bosvruchten, zure kersen, pruimen, zwarte bes, aardbei-rabarber, abrikozen en frambozen. Geniet ervan!