Artigiana de Genovese - de smaak van verse pesto

Wist je dat pesto “gestampt” betekent in het Italiaans? En dat is natuurlijk een hele toepasselijke naam voor deze heerlijke groene saus. De authentieke pesto genovese wordt namelijk gemaakt door olijfolie, basilicum, knoflook, zeezout, pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een vijzel fijn te stampen. Tegenwoordig bestaan er ook veel andere soorten pesto, zoals pesto gemaakt van rucola, zongedroogde tomaten of daslook.

In Italië wordt pesto oorspronkelijk alleen gebruikt in combinatie met pasta, maar je kunt het natuurlijk ook door een salade doen, op een broodje of op je pizza.

pesto van Artigiana Genovese

De smaak van verse basilicum

Ken je de pesto’s van Artigiana de Genovese? Als je die eenmaal geproefd hebt, is de kans groot dat je nooit meer andere wilt. Alle pesto’s van dit Italiaanse familiebedrijf zijn namelijk van bijzonder goede kwaliteit en daar kiezen ze heel bewust voor. Ze gebruiken alleen de allerbeste Italiaanse ingrediënten, zoals de basilicum Genovese P.D.O. (Protected Designation of Origin = beschermde geografische aanduiding), die in Ligurië in het open veld groeit, Parmigiano Reggiano P.D.O. (de échte Parmezaanse kaas) en extra vergine olijfolie.

basilicum snijden

Ook heel bijzonder: ze oogsten de basilicum niet als die op zijn grootst is en de meeste blaadjes heeft, maar als de plant een stuk kleiner maar wel optimaal van smaak is. De basilicum wordt bovendien bij zonsopkomst geoogst, omdat de smaak dan het sterkst is. De pesto van Artigiana Genovese is daardoor verslavend lekker!

De groene pesto’s (alla Genovese) zijn niet gepasteuriseerd wat, voor zover wij weten, uniek is en waardoor deze pesto’s je doen denken aan versgemaakte pesto! Dat is bijzonder, want de meeste kant-en-klare pesto’s, die wel gepasteuriseerd zijn, hebben al snel een wat "spinazie-achtige" smaak. Bij de Pesto alla Genovese van Artigiana Genovese proef je echte, verse basilicum.

Liever veganistisch, tomaten of rucola?

Artigiana de Genovese maakt van de klassieke pesto ook een veganistische variant (zonder Parmezaanse kaas). En voor de broodnodige variatie is er ook een rode pesto (met zongedroogde tomaten) en een pesto van rucola. Eet smakelijk!

pizza met pesto