Portretten voor het merk De Nieuwe Band

Molensteengemalen meel en bloem van De Nieuwe Band

Raoul Schyns van de Commandeursmolen Bij De Nieuwe Band hebben we zo'n twintig soorten meel en bloem van eigen merk. Dit meel en bloem moet gemalen worden en voor het laten malen kiezen we zo veel mogelijk voor molens. Van al onze melen en bloem is 90% afkomstig van "de Commandeursmolen" in Mechelen.

Deze molen werkt nog steeds volgens een eeuwenoude traditie waarbij het meel op ambachtelijke wijze op molenstenen gemalen wordt.


Walnoten uit Moldavië van De Nieuwe Band

walnoten uit Moldavie
Walnotenbomen groeien over de hele wereld. Daarbij verschillen ze onderling enorm in smaak, afhankelijk van hoeveel zon de bomen krijgen in de zomer. De meeste walnoten die je in de winkel ziet komen uit India of Californië, maar onze walnoten komen uit Europa, uit Moldavië om precies te zijn. Wij kiezen voor dit Oost-Europese land omdat de voedselkilometers hiermee beperkt zijn en de walnoten van een mooi project afkomstig zijn. De producent werkt samen met zo’n 2500 kleine boeren en met ongeveer 100 walnotenkraaksters. De walnotenboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun noten en de notenkraaksters werken onder hele goede arbeidsomstandigheden


Boekweit van De Nieuwe Band: boekweit van dichtbij!

boekweit van De Nieuwe BandBoekweit is lang onbekend geweest en had een wat stoffig imago. Sinds een tijdje zie je het weer volop terug in allerlei restaurants, recepten en in tijdschriften. En gelukkig maar, want boekweit is een prachtig gewas dat lekker, veelzijdig én nuttig is!

Sinds het najaar van 2012 halen wij onze boekweit niet meer uit China maar uit Europa, en dan vooral uit Duitsland, van de Benedictijner abdij Maria Frieden in Beieren. De nonnen die hier boekweit verbouwen, doen dit om de bijenteelt te versterken die door de niet-biologische landbouw bedreigd wordt. Boekweit bloeit al enkele weken na het zaaien (half mei) en dat gaat in feite door tot de oogst aan het einde van de zomer. Een stuifmeelparadijs voor bijen dus!

Afgelopen zomer was Allard ten Dam, één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen, op bezoek bij de Maria Frieden abdij. Allard: “De boekweit stond tijdens mijn bezoek in bloei. Een prachtig gezicht, al die witte vredige velden!”


Quinoa van De Nieuwe Band

quinoa van boerencoöperatie anapquiQuinoa is een oeroud gewas dat in Zuid-Amerika verbouwd wordt en duizenden jaren geleden al door de Maya’s gegeten werd. Het lijkt qua grootte wel wat op gierst en heeft een fijne, ietwat nootachtige smaak.

Wij krijgen onze quinoa al een aantal jaren via de boerencoöperatie Asociación Nacional de Productores de Quinua (ANAPQUI). Deze Boliviaanse coöperatie heeft ongeveer 1260 leden die afkomstig zijn uit 157 dorpen. Doordat de boeren verenigd zijn in een coöperatie, krijgen ze een betere prijs voor hun gewas en ondersteunen elkaar bij landbouwtechnische problemen.


Italiaanse tomatensauzen van De Nieuwe Band

Marc van Terre di Sangiorgio met hun Demeter-tomaten
Toen wij voor onze serie tomatensauzen op zoek gingen naar een producent om mee samen te werken, kwamen we al snel uit bij de mensen van het Italiaanse Terre di Sangiorgio.
Terre di Sangiorgio is in 1990 opgericht door Mattheo Gubbay, zoon van een boerenfamilie. Zijn ouders werkten altijd al biologisch-dynamisch en vooral zijn moeder was heel zorgzaam voor het land en de bodem. Haar uitgangspunt was: ''"Zorg voor het land, zoals je voor jezelf zorgt."'' Deze filosofie is Mattheo met de paplepel ingegoten en het was voor hem dan ook vanzelfsprekend om op deze manier verder te boeren.


Italiaanse rijst van De Nieuwe Band

Giancarla en Giovanni van Riseria Provera
Als we aan rijst denken, zien we vaak de reclamebeelden voor ons van exotische rijstvelden in verre landen als Indonesië en Thailand. Maar wist je dat de meeste rijst van De Nieuwe Band uit Italië komt? En dan niet alleen de typisch Italiaanse risotto, maar ook soorten als zilvervliesrijst, rode rijst en snelkookrijst.

Onze Italiaanse rijst komt uit de Po-vlakte in Noord-Italië. Dit vlakke gebied aan de voet van de Alpen is hét rijstgebied van Italië. Toen we zo’n 15 jaar geleden op zoek gingen naar een rijst-producent om mee samen te werken, ging Allard ten Dam (medeoprichter van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) op bezoek bij een aantal rijstmolens. Hij was direct heel enthousiast over Riseria Provera, een familiebedrijf dat al vier generaties gerund wordt door de familie Provera.


Fruitbeleg van De Nieuwe Band

grond bewerken met paardenToen we in 2012 op zoek gingen naar een producent voor ons fruitbeleg, waren er veel aanbieders waar we mee zouden kunnen samen werken. Toch was het niet moeilijk om een producent te kiezen die volledig bij ons past: onze keuze viel al snel op het Duitse Zwergenwiese. Dit pioniersbedrijf kiest namelijk vol overtuiging voor biologisch en sociaal én maken overheerlijk fruitbeleg met maar liefst 70% fruit.


Costa Ricaanse oersuiker van De Nieuwe Band

center
Welmoed Wijma, medewerker Marketing & Communicatie bij De Nieuwe Band, ging begin dit jaar op reis naar Costa Rica. Ze bezocht daar Assukkar, het bedrijf waar onze oersuiker vandaan komt.

"Terwijl we 's ochtends nog op 3000 meter hoogte zaten, uitkijkend op een rokende vulkaan, gehuld in mist en nevel en klappertandend van de kou, rijden we nu na een lange afdaling de aangenaam warme Turrialba-vallei in: een lieflijk, glooiend landschap met de warme gloed van honderden oranje bloeiende (koraal)bomen, frisgroene varens, palmbomen en heel veel suikerrietvelden."


Turkse abrikozen van De Nieuwe Band

kinderen bij het meer van Tekelioglu
Abrikozen staan bekend om hun frisse, zoete smaak en hun prachtige zacht-oranje huid. De vrucht komt oorspronkelijk uit het noordoosten van China en wordt tegenwoordig in veel landen geteeld. Turkije is het belangrijkste abrikozenland, maar liefst 85 tot 90% van alle gedroogde abrikozen ter wereld komen hier vandaan.

De belangrijkste streek voor het telen van abrikozen is Malatya, een hoogvlakte in het zuidoosten van Turkije. Overal in het landschap zie je prachtige abrikozenboomgaarden. In het voorjaar als een witrose bloesemzee, in de zomer als indrukwekkende gele vlaktes van abrikozen die overal op doeken in de zon liggen te drogen. Toen wij op zoek gingen naar een producent voor onze gedroogde abrikozen, was dus vanzelfspreken om naar Malatya af te reizen.


Cashewnoten van De Nieuwe Band

cashewnoten doppen bij Achal
Als je in de bio-winkel bent en je ziet vergelijkbare producten van verschillende merken, denk je misschien al snel dat ze alleen een andere merknaam hebben en verder hetzelfde zijn. Toch zijn twee dezelfde biologische producten van een ander merk soms heel verschillend. En dat geldt ook voor cashewnoten! Omdat er op een etiket maar weinig ruimte is om over de herkomst van een product te vertellen, vertellen we je op onze site graag wat onze cashewnoten anders maakt.


Kapucijners uit Groningen

biologische kapucijners uit Groningen
Kapucijners zijn typisch Nederlandse peulvruchten en worden al eeuwenlang gegeten. Voor de boer zijn bonen een prachtig gewas, want ze brengen tijdens de groei essentiële stikstof in de bodem. Onze kapucijners worden geteeld door Piet van Zanten uit het Groningse Garmerwolde. Hij en zijn vrouw zijn steeds bewust op zoek naar het terugbrengen van oude en typisch Groningse rassen. "Ik voel het als mijn opdracht om ieder jaar weer samen met de natuur een goed gewas voort te brengen"