Superfaire rijst uit Indonesië

23-04-2017 12:00

center
Eindelijk biologische rijst uit Indonesië! Biologische Indonesische rijst was tot nu toe niet verkrijgbaar in Nederland en we vinden de rijst van Sunria dan ook een hele mooie aanvulling op de rijst van ons eigen merk De Nieuwe Band. Die rijst komt uit Italië, India en Thailand (ook van prachtige projecten!).

"To create something we are proud of"

De drie rijstsoorten van Sunria zijn afkomstig van een bijzonder project voor biologische rijstteelt op West-Java, Indonesië. Dit project is in 2005 opgestart om kleinschalige boeren en boerinnen te helpen. Inmiddels zijn er al ruim 1000 rijstboeren bij de boerencoöperatie Bojolali aangesloten. Het project, dat is geïnitieerd door de bevlogen Indonesische Emily Sutanto, motiveert landbouwers om betere rijst te telen op een duurzame manier en voor een eerlijke prijs. Op de Biofach vroegen we haar wat haar drijfveer is. Emily: ‘To create something we are proud of.’

Duurzame en faire rijstteelt

Door gebruik te maken van het revolutionaire “System of Rice Intensification” (SRI)-methode (pdf-bestand), kunnen de boeren van Sunria nu 50% zoet water besparen, de uitstoot van broeikasgassen beperken, de biodiversiteit en vruchtbaarheid doen toenemen en tot 78% meer rijst oogsten om in hun levensonderhoud te voorzien. De teelt, oogst, verwerking en het verpakken (handmatig) vindt vervolgens ter plekke plaats waardoor zoveel mogelijk van inkomsten bij de lokale gemeenschap terecht komt. Emily: “We willen geen machines hebben waarvan het werk ook met de hand kan worden gedaan. Op deze manier zijn zo’n 5000 mensen bij het werk betrokken en versterkt dit de gemeenschap. Zo wordt het inpakwerk gedaan door weduwen, die anders geen inkomen zouden hebben.” De rijst is “Fair for life” gecertificeerd.

center

Drie bijzondere soorten rijst

De Pandan-rijst is een witte Javaanse rijst met de typische geur van tropische palmbladeren. Het is de meest gewaardeerde rijstvariëteit op Java. Als Javanen op andere eilanden op bezoek gaan, nemen ze pakjes mee om cadeau te geven aan anderen. Pandan-rijst heeft een halflange korrel, krijgt na bereiding een zachte, vochtige structuur en vormt zo een mooi evenwicht tussen donzigheid en kleverigheid. Deze rijstsoort heeft de unieke eigenschap andere smaken in zich op te nemen en is daarom erg geschikt voor gerechten als paella, stoof- en wokschotels en rijstepap.

De Vulcano-rijst is een mix van traditionele bruine, roze en rode rijst, die wordt geteeld op de rijke, gemineraliseerde Indonesische vulkanische bodem. Lekker in pilav, stoofschotels en salades.

De Rainforest-rijst is een mooi en kleurrijk mengsel van roze, rode en zwarte rijst. Tijdens het koken krijgen deze soorten samen een fijne paarse kleur waarbij een heerlijke geur vrij komt.

center

Verpakkingen met een verhaal

Op de rijstverpakking zelf wordt het project ook gecommuniceerd, waarbij op elk van de drie verpakkingen weer een andere boer(in) aan het woord komt. De mooie en zeer informatieve verpakking maakt deze rijst echt een cadeautje. Voor jezelf en voor anderen!
Op onze Facebook-pagina vind je een foto-album met foto's van dit mooie project.