Freekeh en groene speltgrutten van De Nieuwe Band

22-08-2015 12:00

freekeh en groene speltgrutten

We verwachten veel mensen blij te maken met deze twee nieuwe producten: gebroken freekeh (groene geroosterde tarwe) en groene speltgrutten (grünkern). Je komt deze geroosterde groene granen namelijk steeds vaker in recepten tegen, maar tot nu toe was het lastig biologisch te krijgen.

Freekeh

Freekeh, ook wel firik of farik genoemd, is groene (onrijp geoogste) durumtarwe dat gedroogd en daarna geroosterd wordt. Het wordt al duizenden jaren in het Midden-Oosten gegeten en heeft een heerlijk nootachtige, licht rokerige smaak. Onlangs is dit graan opnieuw in de belangstelling gekomen. Een van de redenen hiervoor is dat diverse chefkoks, waaronder de populaire kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi, freekeh zijn gaan aanprijzen als lekker en voedzaam ingrediënt, en het graan telkens vaker als ingrediënt in recepten opduikt.

De voedingswaarde van freekeh wordt toegekend aan het feit dat de tarwe zo jong geoogst wordt, het bevat dan nog extra voedingsstoffen. Het is gemakkelijk en snel te bereiden (15-20 minuten) en het heeft een lekkere bite en een volle smaak.
Je kunt er eindeloos mee variëren; je kunt het gebruiken als vervanger van rijst, couscous of bulgur in mediterrane gerechten en het is ook heerlijk in salades, soepen. Ook als ontbijt is het lekker, bijvoorbeeld met yoghurt en vruchten. We hebben het graan hier geproefd en zijn enthousiast: de freekeh smaakt heerlijk, het is snel klaar en het heeft weinig nodig: strooi een beetje Gomasio over je freekeh en je hebt al een heerlijk bijgerechtje!

Gewreven graan

Het verhaal gaat dat er zo’n tweeduizend jaar geleden brand ontstond in een dorpje, ergens in het Midden-Oosten. Daarbij vloog ook een veldje met onrijpe tarwe in brand. Toen de dorpsbewoners na de brand het verbrande kaf van de korrels afwreven, ontdekten ze dat de korrels nog prima te eten, ja, zelfs lekker waren! Zo ontstond de naam freekeh (farik=’gewreven”). In het Midden-Oosten wordt het kaf er nog steeds eerst afgebrand met vuur en daarna gedroogd. Onze freekeh, die uit Amerika komt, wordt in ovens geëest (geroosterd) en daarna gedroogd.

Onze gebroken freekeh komt uit Californië (VS), van het bedrijf Nature’s Organic Grist. Dit is een bedrijf dat biologische oude graanrassen verbouwt, verwerkt en verhandelt. Het is ons (nog) niet gelukt om biologische freekeh uit het Midden-Oosten te krijgen.

Groene speltgrutten

Groene speltgrutten worden in Duitsland veel gegeten en zijn ook in ons land beter bekend als “grünkern”. Het is vergelijkbaar met freekeh, wat betreft het vroege oogsten en de verdere verwerking. Bij groene speltgrutten gaat dit als volgt: de speltkorrels worden onrijp geoogst en vervolgens op beukenhout in ovens geroosterd. Het heeft het dan ook een vergelijkbare smaak als freekeh: nootachtig en licht rokerig. Daarom is het ook op dezelfde manier te verwerken in gerechten als freekeh, dus als vervanger van rijst, couscous of bulgur in mediterrane gerechten, in salades, soepen of als ontbijt.

Onze groene speltgrutten zijn afkomstig uit Zuid-Duitsland, om precies te zijn uit de Zuid-Duitse deelstaten Bayern en Baden Würtemberg.

Ontbijtrecept van De Groene Kookacademie

Wil je een lekker, gezond en warm ontbijt maken van freekeh of groene speltgrutten? Wij kregen een recept van De Groene Kookacademie voor een ontbijt van groene, geroosterde granen met fruit en kwark. Lees het bij onze recepten!