Het favoriete product van... Allard ten Dam

02-03-2015 08:00

het favoriete product van Allard ten Dam

Wie?

Allard ten Dam, mede-oprichter van De Nieuwe Band en productverantwoordelijke voor het merk De Nieuwe Band.

Favoriete product?

Amandelmeel van De Nieuwe Band.

Waarom?

"Omdat het zo vreselijk lekker is! Ik heb het zo’n drie jaar geleden ontdekt bij het bakken van een appeltaart. Ik hou nogal van experimenteren en ik merkte dat het heerlijk is als je het sap van de appels bindt met amandelmeel. Je krijgt dan een soort spijsachtige vulling en dat geeft iets heel speciaals aan de appeltaart.”

“Later kreeg ik de ziekte van Lyme en moest ik onder andere zo basisch mogelijk eten. Dat betekende dat ik geen granen meer kon eten. Om toch iets substantieels te eten wat op brood lijkt, kwam ik in het kookboek van Rineke Dijkinga ‘Weten van (h)eerlijk eten’ een recept tegen van brood met als basis amandelmeel en kokosmeel. Daar heb ik ruim een jaar veel mee gebakken. Ik mixte dat met allerlei zaden, zonnebloempitten, pompoenpitten en dat was zeer aangenaam.”

“De ziekte is gelukkig achter de rug, maar ik gebruik nog steeds heel graag amandelmeel in allerlei baksels en taarten. Bijvoorbeeld bitterkoekjes kun je op die manier heel snel en makkelijk maken en je kunt er echt fantastische amandelspijs mee maken die heel anders smaakt dan je in de winkel kunt kopen.”

“Ons amandelmeel komt uit Spanje. Daar wordt het vooral voor de export gebruikt, zelf doen ze er niet zoveel mee. Het is voor hun een soort bijproduct, maar wij verkopen er heel veel van.”