Raw Cacao van De Nieuwe Band

02-06-2014 01:00

We hebben gezocht naar raw cacao-producten die niet alleen biologisch en raw zijn, maar óók een sociale meerwaarde hebben en daarmee op alle aspecten bij ons passen. Deze zoektocht heeft nu zijn vruchten afgeworpen, want we zijn gaan samenwerken met een leverancier die op deze manier werkt! We presenteren jullie drie raw cacao-producten: cacaopoeder, cacao nibs en cacaobonen.

raw nibs De Nieuwe Band

Hoe zit het eigenlijk met raw?

Bij gewone cacao worden de cacaobonen gebrand en loopt ook tijdens het malen de temperatuur hoog op. Raw cacao wordt niet gebrand, wordt bij lage temperaturen gemalen en ook tijdens het fermentatieproces komt de temperatuur niet boven de 45ºC. Hierdoor heeft raw cacao een hele andere smaak dan "gewone" cacao.

Veel van de producten die de laatste paar jaar als "raw" op de markt worden gebracht, zijn dat al van oudsher. We zetten dan ook niet vanwege marketing-redenen nu opeens "raw" op bijvoorbeeld de etiketten van de gedroogde abrikozen of de [[product:gedroogde mango-reepjes. Raw cacao heeft achter zo’n andere smaak, én een andere prijs, dat we bij deze producten wel duidelijk op het etiket vermelden dat het om raw producten gaat.

Bonen, nibs en poeder!

De raw cacao is tot drie verschillende producten verwerkt: hele bonen, nibs en cacaopoeder. De hele bonen kan je zelf malen of tot nibs breken of je kunt ze zo als snoepje opknabbelen. Ook leuk als decoratie van taarten en toetjes.

Cacao nibs zijn kleine stukjes cacaobonen en je kunt ze op veel verschillende manieren gebruiken. Strooi ze over een toetje, verwerk ze in chocoladekoekjes of strooi ze over de salade voor een verrassend effect! En ook in je ontbijt zijn ze lekker en voedzaam: door de muesli, door je quinoa- of havermout-ontbijt, mogelijkheden te over.

Raw cacaopoeder kun je bijvoorbeeld door je smoothie doen, of maak een (lauwe) warme chocolademelk. Ook lekker: doe plakjes banaan op brood en strooi daar wat cacaopoeder overheen.

Faire herkomst

De raw cacao-producten die we nu opgenomen hebben komen uit het noorden van Peru, uit de regio Cajamarca (2.500-3.000 meter hoogte). Onze leverancier betrekt de cacao van zo’n 100 "kleine" boeren (2-3 hectare is een grote boer). De cacaobonen die deze boeren hier verbouwen zijn van hoge kwaliteit.

De cacaosoort die voornamelijk in Peru verbouwt wordt, is de Criollo, en werd al door de Maya’s gebruikt. Om minder afhankelijk te zijn van één gewas verbouwen de boeren niet alleen de cacao maar ook Inca-bessen (Physalis) en macawortel. Op die manier kunnen de boeren andere gewassen verkopen als er een oogst mislukt en zo voorzien in hun levensonderhoud. Een brede diversiteit van gewassen is ook belangrijk om ziektes bij de gewassen tegen te gaan. De verwerking van de cacao-bonen vindt plaats in een fabriek die 100% biologisch werkt.

Onze leverancier ondersteunt de boeren en de gemeenschappen op veel verschillende manieren. Zo garanderen ze het de boeren van tevoren om de hele oogst af te nemen tegen een eerlijke prijs. Ze ondersteunen met agrarische specialisten die helpen om de gewassen op een verantwoorde biologische manier te verbouwen. Ook wordt er geïnvesteerd in de machines die nodig zijn voor de verwerking van de cacao. In de regio waar de boeren wonen en werken, is nauwelijks of geen elektriciteit. Dit jaar zal (mede mogelijk gemaakt door de leverancier) een start gemaakt worden met de uitgifte van waka waka’s, lampen die zich opladen met behulp van zonne-energie. Daardoor zijn kinderen voortaan in staat om ’s avonds te leren en is er een veilige manier van licht maken. Nu worden nog veel kerosine-lampen gebruikt. De waka waka’s kunnen ook gebruikt worden voor het opladen van mobiele telefoons of andere apparatuur.