Maftoul – Palestijnse couscous van Canaan

04-04-2011 12:00

Maftoul is een typisch Palestijns product dat te vergelijken is met couscous. Het is heerlijk vol van smaak, heeft een rulle structuur en veel meer smaak dan de couscous die je waarschijnlijk gewend bent. Terwijl couscous van zichzelf weinig smaak heeft, is deze maftoul zelfs zonder kruiden of groente al ontzettend lekker! Een heerlijke basis voor een zomerse salade, als bijgerecht of in een groenteschotel.

Palestijnse tarwe-boer

Handgemaakt feestmaal

Maftoul wordt gemaakt van een inheemse Palestijnse tarwe-soort die veel op kamut lijkt. Deze tarwe wordt door olijfboeren van de dorpen Anza, Faqu’a, Fufor Ra’i en Sanour, tussen de olijfbomen geteeld. Om de maftoul te maken wordt de tarwe gekookt, in de zon gedroogd en daarna in kleine stukjes gebroken. Vervolgens wordt het (met de hand) in vers gemalen volkorenmeel tot kleine bolletjes gerold. De korreltjes worden daarna gestoomd en nog een keer in de zon gedroogd.
Dit arbeidsintensieve proces is een hele dag werk, daarom wordt het in Palestina in veel gezinnen hooguit één keer per jaar gegeten. Het is dan ook echt een feestmaal!

Door Canaan is deze traditie nieuw leven ingeblazen. In de dorpscoöperaties in de regio Jenin en Qalqilia, maken de vrouwen de maftoul volledig met de hand. Het is een goede inkomstenbron voor veel vrouwen, in een land waar meer dan 50% werkeloosheid is. Op de website van Canaan, kan je bijvoorbeeld het verhaal van Abeer Abbas lezen. Deze 32-jarige Palestijnse maakt deel uit van de coöperatie van vrouwen die de maftoul maken en vertelt over haar leven, de coöperatie en het maken van maftoul. ''"Het maken van maftoul is vermoeiend werk maar we brengen de tijd lachend door. Ieder van ons heeft een verhaal en terwijl we de maftoul maken, vertellen we elkaar over ons leven. De maftoul is vermengd met onze handen en onze levensverhalen."''De Maftoul is "Fair for Life"-gecertificeerd.

Lees ook ons producentenportret van Canaan om meer te lezen en een filmpje te zien over dit mooie project.

Abeer Abbas

Basisrecept:

Verwarm olijfolie in een pan op een niet te warm vuur. Voeg maftoul toe en roer 3 minuten. Voeg warm water toe (tweederde van de hoeveelheid maftoul) en breng het geheel aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen. Maak de maftoul los met een vork. Eet smakelijk!

maftoul