Rode en zwarte quinoa van De Nieuwe Band

05-11-2012 01:00

Ken je rode en zwarte quinoa al? Naast de "gewone" witte quinoa, hebben we nu ook deze twee mooie soorten! Beide afkomstig van een mooi project uit Bolivia.

drie soorten quinoa

Rode en zwarte quinoa zijn natuurlijk ontstane variëteiten van de witte. Ze hebben een uitgesprokener, ietwat notige smaak en zijn steviger van structuur dan witte quinoa. Heerlijk in salades en prachtig om te zien op je bord!

De zwarte quinoa is het meest uitgesproken van smaak, deze smaakt heerlijk notig en is het meest “crunchy” van alle soorten quinoa. Het is ook de meest voedzame soort, omdat zwarte quinoa nog een extra stofje bevat: anthocyanine, een anti-oxydant die o.a. ook in blauwe bessen en zwarte rijst voorkomt en waaraan veel gunstige eigenschappen worden toegeschreven.
Het verbouwen van rode en zwarte quinoa is lastiger dan witte quinoa. Dit komt onder meer doordat het zaad meer tijd nodig heeft om te rijpen en de opbrengst kleiner is dan bij witte quinoa.

dorsende vrouwen

Gezond wondergraan!

Quinoa is een oeroud gewas dat in Zuid-Amerika verbouwd wordt en duizenden jaren geleden al door de Maya’s gegeten werd. Het lijkt qua grootte wel wat op gierst en heeft een fijne, ietwat nootachtige smaak. Het is heerlijk in salades en heel geschikt om als graan te eten. Het heeft een indrukwekkende voedingswaarde: quinoa bevat twee maal zo veel eiwit als rijst en vier maal zo veel calcium als tarwe!
Ook bevat het vitamine B, vitamine E, ijzer, koper en magnesium en is het van nature glutenvrij.

salade met rode quinoa

Het belang van biologische quinoa

Een aantal jaren geleden was er nauwelijks verschil tussen biologische en niet-biologische quinoa. Bij het verbouwen van quinoa zijn in principe geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig, omdat het van zichzelf een enorm sterk gewas is, mits het onder de juiste omstandigheden verbouwd wordt. De quinoa werd op traditionele wijze verbouwd en de boeren lieten na elke oogst het land een paar jaar rusten.

Nu is dat veranderd. Omdat de vraag naar quinoa de afgelopen jaren enorm gestegen is, zijn heel veel boeren overgestapt op het verbouwen van quinoa. Zij bewerken het land zeer intensief en eenzijdig, met uitputting van de grond en erosie tot gevolg. Bij biologisch gecertificeerde boeren is dat anders: zij houden zich aan een programma dat o.a.voorwaarden stelt aan natuurlijke bemesting (bijvoorbeeld door het hoeden van vee) en de vegetatie-zones tussen de door de boeren bewerkte percelen.

Boerencoöperatie ANAPQUI

ANAPQUI (Asociación Nacional de Productores de Quinua) is een boerencoöperatie in Bolivia die is opgericht in 1983. De coöperatie bestaat momenteel uit 1260 leden (976 mannen en 284 vrouwen) die afkomstig zijn uit 157 dorpen, verdeeld over zeven provincies. Allemaal in het gebied rond het Uyini zoutmeer op het Boliviaanse Alti Plano.

Als gewas gedijt quinoa het best bij heel veel zon en een zoute grond. De Boliviaanse Alti Plano, met haar zoutmeren, is daarom van oudsher hét gebied om quinoa te verbouwen. Op 4000 meter hoogte, verbouwen de boeren quinoa en hoeden ze vee (lama’s, Vicuna’s en alpaca-schapen), beide zijn voor de lokale bevolking de belangrijkste bron van inkomsten.

Je kunt hier meer lezen over de achtergrond van onze quinoa.

boerenfamilie aangesloten bij ANAPQUI